De kerstdagen zijn aangebroken. Tijd voor gezelligheid, sfeer, nog meer lampjes, lekker eten, een wijntje erbij. Het klinkt altijd allemaal zo lekker relaxed. Zo hoort het ook te zijn. Maar ik moet altijd lachen hoe de aanloop in de week voor kerst voor velen gaat. Want de week voor kerst…is die bij jou zo relaxed?

Feit is: de meeste mensen zijn in deze week gewoon nog aan het werk. En net als vorig jaar is ook dit jaar wat chaotischer, omdat de kinderen thuis zijn van school en er heel veel thuiswerkers zijn momenteel. Een geheel ontregelde wereld. En dat terwijl de week voor kerst ook zonder tante Corona al behoorlijk hectisch en ontregeld is. 

Elk jaar zeg ik tegen mezelf: volgend jaar ga ik het anders doen. Volgend jaar zorg ik dat ik de kerstkaarten in oktober of november al geschreven heb (lekker spontaan vind je niet?) of gewoon een jaar even helemaal geen kerstkaarten zeg ik dan voor de grap. Scheelt ook een hoop drukte. Maar geen kerstkaarten is bij mij geen optie. Als ik daar eenmaal aan begin weet ik dat ik mee ga doen aan het onpersoonlijke. En het is tegenwoordig allemaal al zo onpersoonlijk via die digitale snelweg. En hoe leuk is het om kerstkaartjes in de brievenbus te ontvangen. Toch wel gezellig he. 

En ja, voor de milieuactivisten onder ons, ik weet het. Ik ben namelijk ook van het milieu, een fanatieke scheider van afval en ik denk er het hele jaar heel goed om. Kerstkaartjes belanden bij het oud papier. Ook dat weet ik. Kost weer bomen enzo. Ik hoop maar dat alles van gerecycled papier wordt gemaakt, of in ieder geval deze kaartjes dan een volgend leven krijgen. Maar kerstkaartjes blijf ik doen.

Ook zeg ik elk jaar dat ik op tijd begin met de kadootjes. Dat is dit jaar wel gelukt. In september en november alles in huis. Maar ja… dan moet ik niet wachten tot de week voor kerst met inpakken. Gevolg: gisteren alsnog hals over kop ingepakt tussen de bedrijven door. Dan nog niet eens te beginnen over het feit dat ik niet meer wist waar ik die kadootjes destijds had verstopt. Dat is dus weer het probleem van vroeg de kerstkadootjes aanschaffen.

Vorige week heel veel boodschappen al gedaan, met als doel om de week voor kerst de stad niet meer in de hoeven. Dacht ik…Maar ’s avonds gaan die radertjes werken. Ook weer een nadeel van alles op tijd in huis hebben. Dan heb je tijd over om nog meer te bedenken. Dus eigenlijk is dat op tijd alles voor elkaar hebben helemaal niet handig. Het voegt niets toe want die gaten worden opgevuld met nieuwe ideeën. En dus ook nieuwe aankopen = meer geld uitgeven. Voor mijn knip dus helemaal niet handig. Wel voor de lokale ondernemer. En zij hebben het in deze tijd ook hard nodig. Dus ik zie het maar als ‘goed bezig’ zijn van mezelf dit jaar op dat vlak.

Maar goed, zo ben ik dus in deze week voor kerst nog elke dag aan het shoppen geweest. Supermarkt bezoekjes voor nog wat extra’s voor het kerstdiner, nog wat extra verzinsels voor kadootjes. Elke dag in die stad. Mondkap op en gaan. Rijen dik buiten bij de lokale drogisterijen. Want ja…elke klant een winkelmand. En als de winkelmandjes op zijn…RIJ! 

Nu hoor ik je denken: dan koop je toch online? Nou, dat stel ik zo lang mogelijk uit. Ik shop genoeg online. Maar eerst kijk ik altijd bij de lokale ondernemers hier in de stad. Hebben zij het niet, dan kijk ik online. We moeten elkaar toch helpen? En buiten dat, de week voor kerst nog online shoppen zag ik niet zo zitten met de overbelaste postorder bedrijven. Geen garantie of het voor de kerst aan zou komen. 

Alles gisteren in huis. Kindjes waren weg. Dus ik had de kans om alles op mijn gemak in te pakken. De keuken en eettafel lagen vol met rollen kerstpapier, plakband, scharen, pennen, naamstickers en natuurlijk de kadootjes. Van huis uit heb ik meegekregen om met kerst altijd wat kleine kadootjes te doen. Dus traditie getrouw zetten wij dat hier ook voort. Met sint hebben ze immers ook al genoeg gehad en wat geef je ze tegenwoordig nog?

Klei, schetsboeken, stiften, nieuwe broodtrommeltjes en pyjama’s. Zie het als de jaarlijkse nieuwe inventaris voor de kids. Kunnen we er weer een tijdje tegenaan. Natuurlijk ook een superhelden poppetje en wat lego, die ontbreken zeker niet.

Alles ingepakt en klaar. Vanavond als ze in hun bedje liggen, ver in dromenland hoeft er niets meer gedaan te worden, behalve de kadootjes van mijn geheime verstop plek weg te halen en onder de boom te leggen.

Het ziet er altijd zóóóóó leuk en gezellig uit. Het liefst kijk ik eerst een paar dagen naar dat sfeervolle plaatje bij de kerstboom. Maar dan moet ik weer terug komen op onze jongens….dat gaat met die leeftijd echt nog niet. Dan hadden we vroegtijdig kerst gevierd vrees ik, met alle kadootjes reeds uitgepakt. En zo heeft elke leeftijd wat. Want lange tijd naar een boom kijken, voorzien van kerstkadootjes, die tijd komt nog wel. Maar nu zijn ze nog lekker klein en doen we het op deze manier. 

Vandaag de laatste werkdag. Hopelijk kom ik er nog aan toe om met manlief mijn opname van vorige week af te mixen. Ook weer zo’n actie in de week voor kerst. Dit keer geen kerstnummer. Door de lockdown en de onverwachte hectiek is dat er niet van gekomen. Maar wel net voor die tijd een ander nummer opgenomen. Een belangrijk nummer voor mij, je hoort hem zo snel mogelijk. Maar eerst ga ik hem delen met de mensen voor wie ik hem heb opgenomen. 

Mijn laatste schrijfopdrachten maak ik af voor vandaag, dan mag ik kerstvakantie vieren. 

NATUURLIJK nog wel even de winkel in. Want in een jurk zonder panty eronder (Lees: melkflesbenen) kerstavond vieren… dat is natuurlijk geen optie. 😉

En dan om 17:00 uur…doe ik niks meer, gaan we de kerstsfeer in. Relaxed (zou het?) Glas wijn erbij en zeg ik: 

Hele fijne mooie en gezellige kerstdagen allemaal lieve mensen.
Maak er iets moois van met degene met wie je het mag en kunt delen. 
Proost! Op jullie! 

Liefs voor jullie allemaal.
X