Zangles als therapie. Het klinkt misschien gek, maar denk er maar eens over na. Zo gek is het nog niet. Muziek, instrumenten, zingen, we gebruiken het al jaren als therapie.

Elk mens is onzeker. En helemaal als je gaat zingen. Je legt jezelf bloot. Laat een stukje kwetsbaarheid van jezelf zien. Juist zijn het ook vaak zij die veel hebben meegemaakt, waar een behoorlijke dosis emotie in zit die zich zo goed in de muziek kunnen vinden en uiten.

Voor mensen die heel onzeker zijn, is een assertiviteitstraining vaak raadzaam. Of life coaching. Een logische gedachte. Maar wist je dat zangles ook heel goed tegen onzekerheid helpt? Want door uit je comfortzone te stappen tijdens het leer je ook weer assertiever te worden. Je doorbreekt een barrière voor jezelf. Stapt over een drempel heen. Want dat is immers wat het betekend als we zeggen ‘uit je comfortzone stappen’.

Het stilste meisje van de klas

Vroeger was ik zelf een stille muis in de klas. Een juf heeft mij vorig jaar, toen ze bij een van mijn optredens was, nog gezegd: “jeetje… dat jij datzelfde meisje bent dat zo stilletjes in de klas was en nooit haar vinger durfde op te steken?” Een andere docent heeft tijdens een ouderavond ooit eens tegen mijn ouders gezegd:

“Het is dat ze op de presentielijst staat, anders had ik haar nooit opgemerkt”.

Podiumbeest

Datzelfde meisje staat nu al 25 jaar op het podium waar ze zich als een vis in het water voelt! Het meisje wat vroeger altijd bang was om gehoord of gezien te worden. Zich te min voelde voor iedereen om zich heen. Bang om alles fout te doen. Sterker nog, je kon me voor alles uit maken, de naarste dingen tegen me zeggen, en ik zei nog niets terug. Omdat ik bevroor. Geen idee wat ik terug moest zeggen.

Ja, achteraf. Achteraf had ik de beste gesprekken met mezelf en die persoon…in gedachten. Toen gaf ik ervan langs. Beetje te laat. Maar op het moment zelf niet. Voor velen ongetwijfeld herkenbaar.

Het heeft mij jaren lang dwars gezeten. Want van binnen ontplofte ik. Het liep steeds meer op. Huilen, boos en verdrietig. Best gek, want die stille muis deed toen in die tijd ook al mee aan de lokale playbackshows. Dat dan weer wel. Maar pas toen ik op zangles ging veranderde de boel.

Zangles als therapie

Natuurlijk, je wordt ook ouder en wijzer. Dat neem ik altijd mee in gedachten. Je ontwikkeld je. Maar mijn zanglessen hielpen mij. Mijn docent hielp mij met mijn ademhaling, mijn performance, maar ook met mijn houding. Hoe ik moest staan. Krachtig. ‘Laat jezelf maar zien, je mag er zijn hoor’!

Toch een stukje assertiviteitstraining is wat je bij de zanglessen terugvind. Zij keek naar mij. Naar mijn persoon. Zij zag wat ik nodig had, en daar ging zij mee aan de slag. Daar ben ik haar nog elke dag dankbaar voor, en vele andere docenten van zang en toneel die mij hebben begeleid in mijn lessen. Je kunt dus oprecht zeggen dat zanglessen als therapie echt helpt!

ADHD, depressie en rouwverwerking

Maar wist je dat zangles nog voor zoveel meer mensen goed is?
Zingen werkt therapeutisch. Zangles als therapie is zeker voor velen een fijne en leuke oplossing. Het is namelijk zeer geschikt voor kinderen (en ook volwassenen) die ‘Alle Dagen Heel Druk’ zijn. Het is bewezen dat zingen en zangles helpt. Een uitlaatklep waar ze hun hele hart en ziel, en dus ook energie, in kwijt kunnen.

Maar ook voor mensen die in een depressie zitten of er net uit komen. Of rouwen om verlies. Voor zoveel verschillende emoties heeft zingen en muziek maken een therapeutische werking.

Het is ook niet voor niets dat muziektherapie bestaat. Iets wat mij altijd al heeft gefascineerd. Muziek maken en zingen werkt voor zovelen. Het is mooi, het is leuk, het is ontspannend, het helpt je verwerken, geeft rust en het geeft je kracht.

Voor mij werkt muziek 🎶 helend. En ik weet voor vele anderen ook. Hoe mooi is dat! Een goede reden dus om elke dag lekker te dansen en mee te zingen op muziek!


Ik kan me ergere dingen bedenken…☺️♥️

Photocredits: Jason Rosewell – Unsplash